Perustajat

Sun Myung Moon

Pastori Sun Myung Moon

Pastori Sun Myung Moon (1920–2012) on Yhdistymisliikkeen perustaja ja hän oli sen henkinen johtaja kuolemaansa asti.

Sun Myung Moon syntyi vuonna 1920 maanviljelijäperheeseen nykyisessä Pohjois-Koreassa. Kun Moon oli 10-vuotias, hänen perheensä kääntyi kristinuskoon, vaikka japanilaiset miehittäjät vainosivat korealaisia kristittyjä julmasti niihin aikoihin. Vuonna 1935 Jeesus ilmestyi nuorelle Sun Myung Moonille, joka kohtaamisen seurauksena alkoi yhä intensiivisemmin rukoilla ja perehtyä niin kristillisiin kuin muidenkin uskontojen pyhiin teksteihin. Tämän hengellisen etsinnän ohella Moon päätti toisen asteen opintonsa Koreassa ja kouluttautui Japanissa sähköinsinööriksi.

Pastori Sun Myung Moon aloitti julkisen lähetystehtävänsä kommunistisessa Pohjois-Koreassa saarnaten löytämäänsä uutta totuutta Jumalan tahdosta ja Jeesuksen elämäntehtävästä. 1940-luvun lopulla kommunistiviranomaiset vangitsivat nuoren saarnaajan, kiduttivat häntä julmasti ja passittivat hänet pahamaineiselle Heungnamin työleirille. Hän eli vankeudessa yli kaksi ja puoli vuotta, kunnes Korean sota ja YK-joukkojen eteneminen pakotti pohjoiskorealaiset vapauttamaan vangit lokakuussa 1950.

Vuonna 1954 Sun Myung Moon perusti Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa Kristinuskon yhdistämisseuran (Holy Spirit Association for the Unification of World Christianity, HSA-UWC), joka myöhemmin tuli tunnetuksi Yhdistymiskirkkona. Moonin esittelemät Taivaalliset Periaatteet luovat pohjan uudenlaiselle, kokonaisvaltaiselle käsitykselle siitä, mitä Jumala toivoi ihmisille luodessaan heidät, mistä synti sai alkunsa ja miten Jumala on koko maailmanhistorian ajan pyrkinyt palauttamaan ennalleen menetetyn ihanteen.

Vuonna 1960 Sun Myung Moon ja hänen vaimonsa Hak Ja Han vihittiin ensimmäisessä pyhistä avioliittoseremonioista, joiden järjestämisestä tuli myöhemmin yksi liikkeen tunnusomaisista piirteistä. Yhdistymisliikkeen jäsenet käyttävät pariskunnasta nimitystä ”Todelliset Vanhemmat”, sillä heidän katsotaan onnistuneen ensimmäisinä maailmassa luomaan perheen ja sukulinjan, joissa Jumala voi olla kaiken keskipisteenä.

Moonien saapuminen Yhdysvaltoihin vuonna 1971 sai liikkeen kasvamaan kohisten koko 70-luvun alkupuolella. Ihmiset tunsivat voimakasta vetoa liikkeen positiiviseen maailmankatsomukseen, jossa henkilökohtaisella omistautumisella, siunatulla avioliitolla sekä monikulttuurisilla, maailmanrauhasta unelmoivilla perheillä on keskeinen rooli ihmisen ja Jumalan suhteen syvenemisessä.

Sun Myung Moonin aloitteesta lähteneet konferenssit ovat jo kolmen vuosikymmenen ajan vetäneet puoleensa yhteistyökumppaneita ja osallistujia eri uskonnoista, kulttuureista ja etnisistä taustoista. Moonin vuonna 2005 perustamassa Maailmanrauhanjärjestössä (Universal Peace Federation, UPF) toimii tuhansia maailmanrauhan edistämisestä innostuneita uskonnollisia johtajia, tutkijoita ja kansalaisaktivisteja.

Sun Myung ja Hak Ja Han Moonilla on yhteensä neljätoista lasta ja yli neljäkymmentä lastenlasta. Monet heistä ovat osallistuneet pariskunnan työhön rauhan puolesta muun muassa saattamalla heitä maailmanlaajuisilla puhekiertueilla.

Hak Ja Han

Hak Ja Han Moon, kunniatohtori ja Naisten maailmanrauhanjärjestön kansainvälinen puheenjohtaja, on koko elämänsä pyrkinyt edistämään rauhaa. Miehensä rinnalla hän on työskennellyt yhdessä niin valtion päämiesten, Nobelin rauhanpalkinnon saajien, eri uskonnollisten johtajien kuin kansainvälisesti tunnettujen artistienkin kanssa.

Hän on rakastava vaimo, neljäntoista lapsen äiti ja yli neljänkymmenen lapsenlapsen isoäiti.

Hak Ja Han syntyi 6. tammikuuta 1943 pienessä kylässä nykyisessä Pohjois-Koreassa. Hak Ja Hanin kotikasvatus oli kristillinen: hänen äitinsä Soon Ae Hong oli harras presbyteeri ja hänen isänsä oli kuuluisan saarnaajan, Young Do Leen seuraaja. Pohjois-Korean kommunistit vainosivat heidän perhettään ja vuonna 1948 kommunistinen poliisi pidätti silloin vasta 5-vuotiaan Hanin ja hänen äitinsä yhdeksitoista päiväksi.

Päästyään taas vapaaksi Hak Ja Han pakeni äitinsä ja isoäitinsä kanssa kylästä keskellä yötä. Korean sodan loppuun asti he asuivat Daegussa, mistä myöhemmin muuttivat Hak Ja Hanin enon luo Chuncheoniin.

Niihin aikoihin kuin Hak Ja Han valmistui peruskoulusta Chuncheonissa, hän liittyi äitinsä kanssa vastaperustettuun Yhdistymiskirkkoon. Viisi vuotta myöhemmin 11. huhtikuuta 1960 nuori Hak Ja Han meni naimisiin kirkon perustajan, Sun Myung Moonin, kanssa. Nykyään Hak Ja Han nähdään Yhdistymiskirkon toisena perustajana ja hän nauttii jäsenten keskuudessa samanveroista arvostusta kuin miehensä. Hak Ja Han on seissyt miehensä rinnalla lempeänä ja myötätuntoisena tämän heittäytyessä aina uusiin haasteisiin, ja on näin itsekin ollut keskeisessä roolissa Yhdistymisliikkeen kehityksessä. Hän on toiminut liikkeen henkisenä johtajana miehensä kuoleman jälkeen vuonna 2012.