Artikkeli 1/7, alun perin ilmestynyt 23.8.2022 Bitter Winter -verkkolehdessä.
https://bitterwinter.org/fake-news-on-the-abe-assassination/
Massimo Introvigne
“Kun uudet uskonnolliset liikkeet joutuvat väkivallan uhreiksi, niiden vastustajat eivät epäröi vierittää syytä liikkeiden niskoille.”
Kiinan kielessä on olemassa sanonta ”kutsua saksanhirveä hevoseksi”, joka tarkoittaa sanojen vääristelyä pahantahtoisessa tarkoituksessa. Ilmaisu perustuu tarinaan Zhao Gaosta, joka toimi pääministerinä yhdistyneen Kiinan toisen keisarin alaisuudessa (200-luvun lopussa eaa.). Vallanhimoinen Zhao suunnitteli kaappaavansa valtaistuimen, mutta halusi varmistaa, kuka hovissa olisi hänelle uskollinen. Siksi hän toi keisarin eteen saksanhirven ja sanoi sen olevan hevonen. Kun keisari väitti vastaan ja sanoi, että kyseessä oli selvästikin saksanhirvi, Zhao pyysi hovimiehiltä vahvistusta väitteelleen. Moni myötäilikin häntä, sillä Zhaoa pelättiin. Jotkut kuitenkin pitivät kiinni siitä, että kyseessä ei ollut hevonen vaan saksanhirvi. Nämä henkilöt Zhao teloitutti ja toteutti sitten vallankaappausaikeensa.
Nykypäivänä tällaista merkitysten vääristelyä tavataan usein uskonnollisista vähemmistöistä puhuttaessa. Kun kyseiset yhteisöt joutuvat rikoksen uhreiksi, tapaus käännetään heidän omaksi syykseen. Uhreista tehdään tekijöitä ja toisin päin. Menettelytapa muistuttaa retoriikkaa, jota häikäilemättömät asianajajat käyttävät puolustaessaan raiskaajia – tekijän toiminnan sijaan syytä etsitäänkin uhrista ja esimerkiksi tämän liian paljastavasta pukeutumisesta.
Etelä-Koreassa 16. kesäkuuta 2022 sattuneessa tapauksessa mies surmasi entisen vaimonsa ja tämän veljen vaimon sekä haavoitti vakavasti entistä lankoaan. Vaikka teon motiivit ovat saattaneet olla pitkälti henkilökohtaiset, mies itse perusteli tekoaan sillä, että hänen vaimonsa oli liittynyt Shincheonji-nimiseen uuteen uskonnolliseen liikkeeseen. Vuorokausi ennen murhaa tekijä oli ollut yhteydessä järjestöön, joka on erikoistunut vastustamaan ”harhaoppisiksi kulteiksi” katsomiaan ryhmiä.
Vaikka järjestön edustaja ei varsinaisesti kehottanut miestä surmaamaan ketään, hän lietsoi tämän vihaa Shincheonjia kohtaan. Tragedian jälkeen järjestö piti lehdistötilaisuuden, jossa sen edustajat väittivät, että tekijä oli itse tapahtuneessa uhri ja että Shincheonji oli varsinainen syyllinen. Jos vaimo ei olisi liittynyt liikkeseen, miesparkaa ei nyt uhkaisi elinkautinen vankeustuomio.

Toinen vastaavanlainen tapaus sattui Sydneyssä, Australiassa 3. tammikuuta 2019. Teini-ikäinen poika meni skientologien päämajaan ja puukotti kuolettavasti erästä liikkeen jäsentä. Tekijän äiti oli skientologiakirkon jäsen. Oikeudessa tekijä todettiin myöhemmin syyntakeettomaksi, sillä kaksi asiantuntijaa vahvisti hänen sairastavan skitsofreniaa. Harhaista mieltä ovat kuitenkin voineet ruokkia liikkeen todelliset vastustajat. Vaikka tekijä oli riidellyt äitinsä kanssa muista syistä, myös skientologiaa demonisoiva propaganda on voinut vaikuttaa hänen järkkyneeseen mieleensä. Tässäkin tapauksessa skientologian vastustajat väittivät mediassa, että skientologia oli syypää tapaukseen, olihan se kiristänyt äidin ja pojan välejä. Rikoksen uhrille ei heidän puheissaan herunut juurikaan myötätuntoa.
Oli Shincheonjista tai skientologiasta mitä mieltä tahansa, edellä mainitut tapaukset ovat räikeitä esimerkkejä siitä, miten syy tapahtuneesta on vieritetty uhrin niskoille. Viimeisimpänä tällaista vinoutunutta logiikkaa on saatu todistaa tavassa, jolla Yhdistymiskirkkoa on käsitelty Shinzō Aben murhan jälkeisessä uutisoinnissa. Tapauksen ymmärtämiseksi on syytä kiinnittää huomiota viiteen faktaan. Ensinnäkin Aben ampunut Tetsuya Yamagami ei ole koskaan kuulunut Yhdistymiskirkkoon (viralliselta nimeltään Perheiden maailmanrauhanjärjestö).
Toiseksi voidaan vahvistaa, että Tetsuya Yamagamin äiti on ollut kirkon jäsen vuodesta 1998. Hän ajautui vararikkoon vuonna 2002, mikä sekä Yamagamin että äidin langon mukaan johtui äidin ylenpalttisista lahjoituksista kirkolle. Sen jälkeen kun lanko oli tehnyt asiasta valituksen, kaksi kirkon jäsentä oli vaiheittain palauttanut puolet lahjoitetusta summasta.
Kolmanneksi on pantava merkille, että Shinzō Abe ei itse ollut Yhdistymiskirkon jäsen. Hän osallistui vuonna 2021 videoyhteyden kautta tapahtumaan, jonka oli järjestänyt Yhdistymiskirkon johtajien perustama kansalaisjärjestö Universal Peace Federation (UPF). Vuonna 2022 hän lähetti videotervehdyksen toiseen saman järjestön tapahtumaan. Vastaavia tervehdyksiä lähettivät myös Donald Trump, Euroopan komission entiset puheenjohtajat José Manuel Barroso ja Romano Prodi sekä kymmenet eri aatesuuntia edustavat poliitikot.
Neljänneksi Tetsuya Yamagami on todennut, että hänen äitinsä vararikko oli saanut hänet kantamaan kaunaa Yhdistymiskirkkoa kohtaan. Siinä vaiheessa kun Yamagami surmasi Aben vuonna 2022, vuonna 2002 sattuneesta vararikosta oli kuitenkin kulunut jo 20 vuotta. Mikä sai Tetsuya Yamagamin tarttumaan aseeseen juuri vuonna 2022 eikä aikaisemmin? Sen tiedämme, että Yamagami oli seurannut Yhdistymiskirkon vastaisia vihakampanjoja Japanissa. Lisäksi hän oli ollut yhteydessä muihin kirkon vastustajiin sosiaalisessa mediassa.
Päivää ennen murhaa Tetsuya Yamagami kirjoitti kirjeen Kazuhiro Yonemotolle. Vaikka Yonemoto on omalta osaltaan kritisoinut tapauksia, joissa Yhdistymiskirkon jäseniä on siepattu ja yritetty käännyttää pois uskostaan, hän lukeutuu edelleen kirkon vastustajiin. Yamagami oli siis yhteydessä Yhdistymiskirkkoa vastustaviin piireihin, ja kirkon vastainen vihapuhe on helposti voinut vaikuttaa hänen epävakaaseen mieleensä.
Viidenneksi on muistettava, että ennen Shinzō Abea Tetsuya Yamagami oli suunnitellut tappavansa Perheiden maailmanrauhanjärjestöä johtavan Hak Ja Han Moonin. Hän oli myös kokeillut asettaan ampumalla kohti rakennusta, joka oli aiemmin ollut kirkon käytössä.

Tetsuya Yamagami vihasi Yhdistymiskirkkoa, ja Yhdistymiskirkon vastaisten aktivistien vihapuhe vain lietsoi tätä vihaa. Jotta heitä ei syytettäisi tekijän yllyttämisestä, nämä aktivistit käänsivät tapahtuneen Yhdistymiskirkon syyksi, vaikka kirkko oli selvästi tilanteessa uhri.
Asioiden vääristely voi johtaa vakaviin seurauksiin. Saksanhirveä hevoseksi väittänyt Zhao Gao pääsi kyllä nousemaan valtaan, mutta menestys oli lyhytikäistä. Zhaon toiminta vauhditti Qin-dynastian romahtamista, ja hän joutui lopulta itsekin murhatuksi. Samoin uhrien ja tekijöiden sekoittamisella voi olla tuhoisia vaikutuksia yhteiskunnalle. Niiden tahojen, jotka vääristelevät Shinzō Aben murhaan liittyviä tosiseikkoja edistääkseen Yhdistymiskirkon vastaisia näkemyksiään, olisikin syytä pitää tämä mielessä.